דק איפאה (IPE)
דק איפאה נחשב בישראל ובעולם לאחד הדקים האיכותיים ביותר שניתן לבנות. עץ איפאה איכותי מאוד ומחירו בהתאם וזו הסיבה שדק איפאה נחשב לסמל סטאטוס. הוא משדר יוקרתיות וניתן למצוא אותו בוילות מפוארות ובשימושם של אדריכלים ומעצבים מובילים.
היוקרתיות נובעת ממראה עץ איפאה, מתכונותיו וממחירו.
בעברו היה דק איפאה נחלתם של עשירים בלבד. כיום – בזכות בגלל תכונותיו ויופיו – הוא חלק בלתי נפרד מעיצוב בתים חדשים, לאו דווקא בתי העשירון העליון בלבד.
מאפיינים:
עץ איפאה שייך למשפחת העצים הקשים. מקורו ביערות ברזיל. מתאים מאוד לאקלים הישראלי. חתך פופולרי 20/140 מ"מ. עמיד מאוד. עץ ללא עיניים (אין שרף שיוצא מהעץ). יופיו הולך לפניו – הדק על בסיס צבע חום. משלב לוחות בהירים יותר לצד לוחות כהים יותר. מחיר יקר יותר. דורש טיפול ואחזקה.
"איפאה טבקו" – הגדרה נפוצה, אך שגויה לאיפאה. הגיע הזמן לעשות סדר!
עץ איפאה יש רק סוג אחד.
יש עוד הרבה זנים של עצים קשים לדקים מברזיל אבל יש רק זן אחד של עץ איפאה.
אז מאיפה נובע הבלבול?
ברזיל היא מדינה גדולה ובה אזורי גידול שונים לאיפאה הנבדלים גיאוגרפית אחד מהשני.
באחד מאזורי הגידול בברזיל נהוג לקרוא לאיפאה "טבקו", אין זה נכון להכליל את כל עץ האיפאה תחת כותרת זו.
כיום אין אפשרות לדעת מאין מגיעים בולי העץ. ההבדלים בין אזורי הגידול הינם מזעריים ואינם ברי השפעה על איכות העץ.
לסיכום:
יש איפאה ויש את כל השאר…
טיפים:
- מומלץ להניח את דק איפאה על תשתית בטון (לפחות 20 ס"מ מעל הבטון), ולא על אדמה. (בגלל תכונותיו האגרסיביות).
- מומלץ לשמן דק איפאה פעם בשנה. שימונו מבטיח להחיות את צבעו המקורי גם לאחר תקופות ארוכות.
- מומלץ להשתמש בברגיי נירוסטה עם ראש משושה.
- מומלץ לבדוק עם הספק את אחוזי הלחות בעץ על מנת לקבוע את מרווחי הלוחות.
- לשמנו לאחר עונת הגשמים.